Novice

 • Študenti oblikovali obutev za Alpino

  Študenti oblikovali obutev za Alpino

  11.10.2019

  GENERATION Z, SLOVENSKI DIZAJN OBUTVE BREZ OKVIRJEV

  Ljubljana, 8.10.2019  - Na razstavi v okviru Meseca oblikovanja so študenti dodiplomskega študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja in podiplomskega študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov, Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru, predstavili obutev, ki so jo oblikovali za podjetje Alpina, d. o. o. 

  Sodelovanje med FS UM, študenti dodiplomskega študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja in magistrskega študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov s podjetjem Alpina se je zaključilo z razstavo v Mestu oblikovanja. Ta združuje oblikovalce in arhitekte devetnajstih držav. 8. 10. 2019 so se ob ogledu razstavnih prostorov zvrstile različne predstavite na odru, med drugim je bil predstavljen tudi projekt sodelovanja z Alpino. Študenti programov oblikovanja Fakultete za strojništvo so v kategoriji Produktno oblikovanje prejeli Slovensko nagrado za perspektivne na področju oblikovanja.

  Obisk podjetja Alpina v mesecu marcu jim je dal pomembne informacije o podjetju, njihovem strojnem parku in možnih tehnologijah. Študenti so tematiko raziskovali z več zornih kotov. Raziskali so eksponate z zgodovine, nenavadne oblike obutve študentov modnih fakultet po svetu, trende na področju obutve, tehnologije in materiale. Nekateri študenti so analizirali trg in obutev oblikovali na podlagi rezultatov ankete. Nastala je serija razpoloženjskih tabel in skic modelov, na podlagi katerih so izdelali modele iz nadomestnih materialov, odlitkov kopit in zarisali linije, ki so bile pomembna informacija za modelarje čevljarje za razvoj prototipov. V mesecu maju je sledila predstavitev nastalega dela, čez poletje pa so v podjetju izdelali prve prototipe. Sledile so korekture modelov v podjetju, ter izdelava zadnjega prototipa. Prvi modeli so bili razstavljeni že na MOS-u v Celju, z Mesta oblikovanja pa se kmalu selijo na razstava Bosi. Obuti. Sezuti. v Slovenskem etnografskem muzeju, ki bo trajala od novembra 2019 do novembra 2020.